De monarchisten van de SP

Stel, je hebt jarenlang met een bijna ontembare wellust naar je buurmeisje gekeken, je hebt haar met heel je hart begeerd en haar menig maal galant een kushandje toegeworpen, gaat ze opeens met een prins van Oranje trouwen. Dat is een klap die een romantisch hart amper kan verdragen. Maar daar blijft het niet bij. Na haar huwelijksdag moet je haar ook nog eens met koninklijke hoogheid aanspreken. Klaas Bruinsma heeft dat niet meer mogen meemaken. Jan Marijnissen van de SP zou er tegenwoordig zelfs geen moeite mee hebben om voor dat buurmeisje eerbiedig zijn hoed af te nemen.
Ik heb ze nooit vertrouwd, die lui van de Socialistische Partij. Ze begonnen als gelovige adepten van dictator en massamoordenaar Mao Tse Tung en zoals de EO tegenwoordig god met pop & rap aan de man brengt, zo hebben ze ook bij de SP hun performance aan de tijdgeest aangepast. Marijnissen schroomt niet goedgemutst in tv-programma's bij klassenvijanden aan te schuiven, Agnes Kant schittert op de cover van een modieus magazine en ‘lijstduwer’ poëet Huub Oosterhuis zorgt voor een dichterlijk en eigentijds religieus tintje. Die andere geraffineerde draaikont, Mao, mompelt ongetwijfeld goedkeurend in zijn graf.

Aan mijn theewater voel ik dat de SP de kluit belazert. De vorm moet de inhoud verdoezelen. Op weg naar de heilstaat gaat de SP zelfs zo ver dat ze opportunistisch het republikeinse gedachtegoed uit hun verkiezingsprogramma hebben geschrapt, want Maxima c.s. is toch hartstikke cool? Ongelofelijk, wat een lafaards. Of zijn het gewoon wolven in schaapskleren die straks, eenmaal aan de macht en trouw aan de methoden van voorzitter Mao, de Oranjes rücksichtslos in een heropvoedingskamp zullen opsluiten?

[Verscheen als ingezonden brief in De Volkskrant, gezien de vele felle reacties, tot groot ongenoegen van de gestaalde kaders van de SP]

meer columns ...

volgende