Een jaar om te knorren

Is het toeval dat ik enkele dagen vr het nieuwe jaar begon het boekje De lompe leeuw van jonkheer Binnert de Beaufort in de boekhandel doorbladerde en dat ik enkele dagen later ontdekte dat 2007 volgens de Chinese astrologie het Jaar van het Varken is? Toeval is voor mij vooral een statistisch begrip en hoewel wijd en zijd in astrologie geloofd wordt, is dat bepaald geen leidraad in mijn leven. Toch heb ik een website over het varkensjaar geraadpleegd. Tot mijn verbazing zag ik dat de Chinezen ons een bijzonder roerig en hufterig jaar voorspellen, een varken waard.
Varkenspest? Nee, veel erger. 2007 valt in het vuurelement dat de wereld in brand zal zetten. Internationaal wordt het bonje, nationale politieke tegenstellingen worden scherper, vulkanen barsten uit, bommen ontploffen, rivieren treden buiten hun oevers - niet erg consistent trouwens - en de jeugdcriminaliteit zal toenemen. Dat laatste las ik, niet in de laatste plaats vanuit commercieel oogpunt, met een glimlach, want een dezer dagen verschijnen bij uitgeverij HRmedia twee dvds over agressie in het onderwijs, met praktische aanwijzingen over hoe omgegaan moet worden met agressieve ouders en leerlingen (www.agressieaanpakken.nl). Nog veel beter: de dvds laten zien hoe je agressie op school kunt voorkmen. HRmedia voorspelt dus in tegenstelling tot de Chinese astrologie een betere toekomst.
Tot zover dit reclameblok. Terug naar het Jaar van het Varken waarvan Binnert de Beaufort in zijn boek al een vooruitblik geeft, want ook in 2006, het Jaar van Hond, heeft deze adellijke man zich duidelijk gestoord aan het gedrag van de medemens. Zijn voorbeelden variren van niet opstaan voor oude mensen in de bus tot een hoogopgeleide man die kwaad na een opmerking over zijn agressieve hond, met de woorden Kill Maxima, kill het beest op de criticaster afstuurde. De Beaufort vindt zoiets maar raar. Ik niet, want type ik bij Google de woorden Nederlander en hufter in, dan resulteert dat in 48.200 zoekresultaten. Ter vergelijking: Belg en hufter scoren 13.400 keer. Bovendien ben ik geboren in de twintigste eeuw, de meest oorlogszuchtige periode van de geschiedenis.
Ik nam ook de moeite Google over De Beaufort te raadplegen en ontdekte dat agressief gedrag zeker niet alleen voorbehouden is aan ons, gewone hufters. Ook in adellijke kringen weten prinsen, graven en freules van wanten. Moet ik de website van magazine Quote geloven, dan laat jonkheer De Beaufort overal een spoor van conflicten en vijanden achter. In zijn debuutroman Blauw Bloed maakt deze recalcitrante jonker en ex-journalist van Quote kennelijk ook de kachel aan met dat patserige blad, wat hoofdredacteur Jort Kelder het advies ontlokt Blauw Bloed te verbranden. Lezen dus, dat boek, het moet goed zijn.
Weer op Google gekeken zag ik dat we het Jaar van het Varken niet zonder weerstand over ons heen laten komen. Maar liefst 3.300.000 websites behandelen het onderwerp geweld. Vaak wordt daar informatie gegeven over acties om slachtoffers te helpen. Ook ik, toch niet vies van bumper kleven, opgeheven middelvinger en daverende winden in het publieke domein, draag mijn steentje bij als scenarioschrijver van genoemde dvd's. Ik deel de visie van socioloog Norbert Elias die in zijn monumentale werk Het civilisatieproces een steeds verder oprukkende goede gemanierdheid bespeurt. Zo eten ook wij in de Betuwe niet meer samen uit n pan, drinken geruisloos onze koffie en laten we het om beurten aan dezelfde joint zuigen over aan stadse lui. Willen we echt eens uit onze bol gaan, dan halen we platvloerse tv-sterren als Joling & Gordon over de vloer.
Wie nog eens wil nalezen waarom het nuttig is om een ander niet recht in zijn gezicht te boeren, kan dat in Hoe hoort het eigenlijk? van de personificatie van het fatsoen zelf, Reinildis van Ditzhuyzen. Als we niet oppassen, wordt het een fatsoenlijk maar saai jaar.


meer columns ...

volgende