Stout gesproken is half gewonnen

‘Het woord is lingerie geworden’, mompelde ik toen ik in de kleerkast mijn voorraad ondergoed inspecteerde. Wilde Heleen van Royen vroeger nog regelmatig scoren met een bestseller waarmee ze haar uitgever en vele boekhandelaren tot gelukkige mensen maakte, sinds kort zit ze in de moderne versies van wambuizen en borstrokken, en soms, heel stout, de jarretellengordel.

Stout heet het boek dat ze samen met lingerieontwerpster Marlies Dekkers schreef. Een mooi uitgegeven boek dat best past op de salontafel naast prijzige, van veel foto’s voorziene modemagazines. Een glamourboek. Ook Stout heeft veel foto’s. De auteurs willen de lezer verlokken met een cover die bestaat uit een soort sleutelgat dat ons moet verleiden om vrijmoedig naar binnen te gluren.

Wat zien wij dan? Veel lingerie en elf interviews met bekende Nederlandse vrouwen die het in de ogen van H&M gemaakt hebben. Moedige vrouwen die, net als beide dames, zich niet door het zogenoemde glazen plafond hebben laten afschrikken. De geïnterviewden hebben zich ook allemaal, ongeachte hun leeftijd, in een sexy pose laten fotograferen, wat het leesgenot van de argeloze kijker soms goed vergalt. Bah, weer die verbouwde Catherine Keijl met dat bevroren kapseltje. Ik blader snel door en kijk in het glimlachende gezicht van tv-presentatrice Anita Witzier en hockeyster Fatima Moreira De Melo. Een paar pagina’s verder vertelt wielrenster Leontien van Moorsel wat zij vindt van succes, verleiden en het geile van een wielrenbroek. Mooie foto’s allemaal, dat wel, maar hadden Heleen en Marlies niet wat verder kunnen kijken dan de bekende dames van reclame, tv of sport?

De vrouwen die het volgens beide auteurs gemaakt hebben, worden ook langs de stoute meetlat gelegd. Wie bevestigend antwoordt op bijvoorbeeld ‘heb je het wel eens met je leraar gedaan?’ krijgt 25 punten, wie ooit de loodgieter of timmerman verleidde slechts 15 - wie durft er nog te zeggen dat het vak van leerkracht geen aanzien heeft?

En wie is het stoutste meisje van Nederland? Jawel, Willeke Alberti. Jongeren weten waarschijnlijk niet wie zij is. Houden zo. Wel erg voor feministisch Nederland dat die het moeten hebben van deze eeuwig jonge zangeres uit de Jordaan. Ze was vroeger heel lief, vertelde ze op tv, maar sinds gebeurtenissen die ze liever voor zich houdt, gooit ze de kont tegen de krib.

Stout gesproken is half gewonnen, moeten Heleen en Marlies gedacht hebben. Dat is eigenlijk het enige opzienbarende van het boek. Stout is eigenlijk niet meer dan een lijvig uitgevallen glossy, maar de koper krijgt dan wel een jarenlang te gebruiken pakket voor slechts €17,50. Voor echt stoute mensen kunt u beter wat in uw eigen omgeving rondkijken. Er gebeurt daar meer vermetels dan H&M kunnen bevroeden.

meer columns ...

volgende