God, Zweinstein en Oranje

Zij praat tegen bomen, haar moeder geloofde in gebedsgenezing, haar vader zag ufo’s, haar oma ontmoette de geest van president Lincoln en de eerste vrouw van een voorvader organiseerde séances om contact met haar overleden zoontje te krijgen. Heb ik het over Harry Potter en de relieken des doods? Je zou het bijna geloven, nee, ik heb het over ons koninklijk huis. Philip Dröge schreef Ondeugend Oranje over de guitige, soms zelfs de dubieuze kant van Neerlands belangrijkste familie.

Het is niet mis wat Dröge allemaal te vertellen heeft. Veel is bekend, maar hij heeft het allemaal nog eens bij elkaar gezet. Over Willem III bijvoorbeeld, die wegens zijn buitenissig gedrag ‘Koning Gorilla’ werd genoemd. Hij presteerde het om in zijn Zwitserse villa ten aanschouwen van verbaasde passanten zijn kamerjas open te gooien en als een echte potloodventer zijn volle mannelijkheid te laten zien. Of over de buitenechtelijke escapades van de Oranjes. Dröge berekende dat per Nederlandse gemeente twee Oranje bastaarden moeten rondlopen. Wie oh wie in onze gemeente Lingewaard neigt nu tot een coming-out? Vorstenhuizen, die volgens Dröge door hun buitenmaatschappelijke positie per definitie afwijkende waarden en normen hebben, trekken ook excentriekelingen aan. Dröge laat een keur aan mafkezen de revue passeren.

Daar is ene heer Nugter die een slipje van Margarita uit haar wasmand heeft weten te stelen en zo haar DNA wil laten onderzoeken. Want de man is ervan bezeten om te bewijzen dat Oranje al lang geen Oranje bloed meer in de aderen heeft. Hij smeedt plannen om nog meer koninklijk DNA te pakken te krijgen.

En dan is er mijnheer R.J. Kelder die beweert te kunnen bewijzen dat Oranje direct van Jezus van Nazareth afstamt. Want door naar de Provence te vluchten was Jezus Christus de dans aan het kruis ontsprongen. In Frankrijk werd hij stamvader van de Merovingische koningen en de Franse kruisvaarder Guilhelm d’Orange was een van zijn nakomelingen en de eerste met de familienaam Oranje. Natuurlijk kletskoek van een hoog Da Vinci Codegehalte, maar Wilhelmina en Juliana plantten volgens Dröge in Orange wel een boom ter ere van hun goddelijke voorvader.

Dröge heeft veel verhalen en die werken meestal niet op de lachspieren. Over de werkelijke invloed van Beatrix op het regeringsbeleid bijvoorbeeld. Volgens voormalig minister-president Ruud Lubbers schreef Beatrix gewoon mee aan de troonrede. Over het lidmaatschap van de Oranjes van onduidelijke verenigingen en natuurlijk over prins Bernhard. Zelfs als hij getrouwd is met Juliana en daarvoor zijn SS-lidmaatschap heeft opgezegd, helpt hij een vroegere SS-kameraad bij het vinden van een geschikte baan bij de Duitse overheid. Als bewijs daarvoor vond Dröge de nodige documenten in een Berlijns archief.

Zou K.J. Rowling zich door de Oranjes of misschien door de Engelse koninklijke familie hebben laten inspireren? Staat Zweinstein voor Soestdijk of Buckingham Palace? Is Perkamentus niet dezelfde als het vage figuur dat ooit door Juliana en Bernhard als ambassadeur van de planeet Venus werd ontvangen en is professor Anderling niet de mystica die als gebedsgenezeres bij het mompelen van onduidelijke spreuken oogklachten trachtte te genezen? Rowling beweert boeken met een religieuze inslag te schrijven en wie legitimeren zich altijd met de kreet voor god, vaderland en Oranje?

Er is meer tussen hemel en aarde dan wij kunnen bevroeden, vond koningin Wilhelmina al. Het is maar hoe je ermee omgaat. De ene auteur laat haar fantasie de vrije loop en schrijft een adembenemende fictie die niemand voor waar neemt, de andere beschrijft een werkelijkheid die soms ongelofelijk overkomt. Aan u is de keuze waaraan u de voorkeur geeft.meer columns ...

volgende