Met een dwarsligger op pad

Dwarsliggers houden de sporen recht heet het. Een geruststellende opmerking voor treinreizigers die ervan op aan kunnen dat de spoorstaven tot in het schijnbaar oneindige op gelijke afstand blijven, maar het zijn ontmoedigende woorden voor tegendraadse dwarskoppen die fijntjes ingewreven krijgen dat hun bokkig gedrag de wereld toch niet aantast. Hooguit levert hun kritiek enkele kleine modificaties op die de heersende orde meestal gewiekst weet in te passen waardoor ze haar heerschappij alleen maar versterkt. Geen reden echter voor criticasters om hun dwarskoers op te geven en gemakkelijk met de massa mee te deinen.

Dwarsliggen wordt niet altijd met een schuin oog bekeken. De nar is al eeuwen een graag geziene gast en cabaretiers worden meestal schaterlachend getolereerd. Als het maar niet te bar wordt, mogen ze met van alles en nog wat de spot drijven. Maar querulanten die door de knuppel gevaarlijk in het hoenderhok te gooien echt de macht tarten, komen maar al te vaak van een koude kermis thuis en kunnen dikwijls uitgekotst hun leven in de marge vervolgen.

Dwarsliggers vragen om moeilijkheden en uitvinder Hugo van Woerden en de Friese drukkerij Jongbloed spelen dan ook met vuur, omdat ze met dwarsliggers de markt proberen te veroveren. Hun dwarsligger is misschien wel een laatste wanhopige stuiptrekking om de dreigende opkomst van de e-reader te verhinderen.
Van Woerden en co hebben een miniboek van acht centimeter breed, twaalf lang en één centimeter dik uitgebracht. Het minuscule boekje moet overdwars worden gelezen en is in een leesbaar lettertype op zeer dun papier gedrukt. Een fors boekwerk van 290 pagina's als De geschiedenis van de liefde van Nicole Krauss telt dan 474 bladzijden, maar kan door zijn formaat gemakkelijk in een damestasje of de binnenzak van een colbert worden meegenomen. Met loodzware boekwerken die in bed of op het strand de lezer fysiek ongemak bezorgen, is het afgelopen: de dwarsligger weegt ondanks het harde kaft slechts 150 gram en is door een dubbele boekenrug gemakkelijk open te vouwen. Voor € 12,50 leest u op elke gewenste plek een goede roman.

Zo baarde ik, ook graag een dwarsligger, opzien door in de trein mijn Nicole Krauss open te slaan. Menig nieuwsgierige blik trok ik, maar dat deerde me niet, want de eerste pagina's van De geschiedenis van de liefde waren intrigerend. Keek ik op van mijn boekje, dan zag ik buiten de vertrouwde dwarsliggers van het andere spoor voorbijflitsen. Kennelijk kun je niet om dwarsliggers heen.

meer columns ...

volgende