Brede school, smalle vaardigheden

De zon stond zaterdag 4 september hoog aan de hemel en een prachtige Indian summer kondigde zich aan. De weekendeditie van de Volkskrant lag op tafel en zoals elke zaterdagochtend begon ik met de vuistdikke krant door te bladeren. Eerst de verbeelding met de boekenbijlage, kunst en debatten, en als de dromen door de koffie zijn vervaagd, komt het ordinaire als de politiek, economie en sport. De voorpagina heb ik snel gezien, want die wordt grotendeels door een foto in beslag genomen en door wat lulkoek over de waan van de dag. Ook de personeelsadvertenties kijk ik met een vluchtige blik door.

Mijn zaterdag kon niet meer kapot, toen ik tussen de miniadvertenties een oproep voor een 'brede schoolcoördinator' in de Haarlemmermeer aantrof. Is het zo erg in de Haarlemmermeer dat ze een bodybuilder nodig hebben om de idealen van verveelde en goedbetaalde managers in stand te houden? Ik ben direct een meetlat gaan pakken om mijn torso op te meten. Zou ik breed genoeg zijn om een kans te maken om coördinator te worden?

Er bestaat een website van de Stichting Onjuist Spatiegebruik - ongetwijfeld gestart door een taalpurist die zijn/haar ergernis niet meer de baas kon – waar tal van fouten met verkeerd aan elkaar geschreven woorden gemeld worden. Zo meldt het AD op 3 september dat Arend-Jan Boekestein oud VVD-kamerlid is – een oude man dus - terwijl de journalist ongetwijfeld bedoelt dat hij voormalig lid van de fractie was. SOS heeft nog een mooie: Dames hakken. Voor maar vijf euro!

Nou moet gezegd worden: onze spelling is niet gemakkelijk en op zijn tijd doelwit van geleerde taalkundigen van wie de hersens niet stilstaan. Eerst was het bijvoorbeeld Tweede-Kamerlid, nu Tweede Kamerlid. Schrijf je tweede met een kleine letter, dan heb je het over het tweede Kamerlid. Een fout ligt dus op de loer, zeker voor slordige managers uit de Haarlemmermeer.

Stichting Onjuist Spatiegebruik

meer columns ...

volgende