Het echte leven

Het lijkt wel of Arnhem helemaal in de ban van de socratische dialoog is. Na een geslaagd gesprek over 'waarheid' gaan we in de Openbare Bibliotheek Centrum op donderdag 16 juni 2011 om 19:30 uur op veler verzoek door over 'het echte leven'.

Niet zo gek natuurlijk, al die belangstelling voor filosofische thema's, want het rommelt behoorlijk in de regio. Megalomane bestuurders willen van het gebied Arnhem-Nijmegen een centrum van commerciŽle activiteiten maken dat gezicht krijgt door torenhoge gebouwen en uitgestorven Vinex-wijken. Het tempo waarmee de ooit beroemde Betuwse fruitbomen gekapt worden, zouden ze in het Amazone-gebied niet kunnen bijbenen. Randstedelingen - op de vlucht voor het wassende water van de Noordzee dat, volgens berekeningen, wel tot Amersfoort komt te staan Ė lopen er wanhopig rond op zoek naar een woning om nog een beetje van het echte leven te kunnen genieten.

Bijkomend effect is dat de melodische zachte g daardoor onder druk komt te staan en door lelijke op schuurpapier lijkende keelklanken overruled dreigt te worden. Dus ook cultureel dreigt er een ramp in een gebied dat model stond voor Marsman's brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan. Niet zo raar dat de ingezetenen van Arnhem voor een goed gesprek openstaan.

Aanmelden is wel gewenst, want 'de waarheid' trok te veel deelnemers om een ieder tot zijn/haar recht te laten komen. Nu mogen maximaal 15 levensvorsers onder leiding van Paul Troost het echte leven beproeven. Toegang is gratis.

Een mooie casus voor een socratisch gesprek!

meer columns ...

volgende