Het echte leven - kort verslag

Na een geslaagd gesprek over 'waarheid' [28 april] schoven op donderdag 16 juni 10 mensen in de Openbare Bibliotheek Arnhem aan om over het echte leven te praten. Dat gebeurde op veler verzoek.

Een inspirerend gesprek dat het probleem goed op de kaart zette. Want wat verstaan we nou over het echte leven? Is dat het luisterrijke bestaan van een dandy, het zogenoemde Zwitserleven gevoel of het bijstaan van een terminale patiŽnt? Hebben we zelf voorbeelden van wat wij als het echte leven hebben ervaren? En dan hebben we nog de intrigerende vraag: wat is echt?
Zoals verwacht zijn we er niet uitgekomen. 'We hebben straks nog veel meer vragen dan nu', voorspelde ik als gespreksleider bij aanvang van het gesprek. En dat bleek een goede voorspelling. We hebben het probleem uitgediept maar allesbehalve opgelost, laat staan dat we met een blauwdruk van het echte leven naar huis zijn gegaan.
Een deelnemer ('Het echte leven is mijn leven') verzuchtte na twee uur filosoferen uit de grond van zijn hart: 'Ik vind het een zeer zinnig onderwerp. Het ging ergens over, over iets fundamenteels.'

meer columns ...

volgende