Filosofisch en vinologisch genieten bij de Colonjes: 'Is dat echt leven?'

Wijn en filosofie hebben gemeen dat je er met overgave van moet genieten. Op woensdag 25 september om 19:30 uur biedt Wijnhoeve de Colognes in Groesbeek u de gelegenheid wijn en wijsbegeerte te combineren. De Colognes schenkt een mooi glas van eigen bodem, Paul Troost gaat met bezoekers op socratische wijze de vraag onderzoeken wat echt leven voor u betekent. Inschrijven via receptie@colonjes.nl is vereist, deelname is gratis, 20 deelnemers maximaal.

Filosoferen lijkt een bezigheid die alleen voor universitaire bollebozen is weggelegd. Niets is minder waar: de filosofie begon allerminst als een elitaire activiteit. Neem de Griekse filosoof Socrates (470-399 v. Chr.). Voor hem was filosoferen een manier van leven. Hij was ervan overtuigd dat in ieder mens wijsheid schuilt en filosofeerde over alledaagse kwesties gewoon op straat met voorbijgangers. Samen met vrienden genoot hij ook graag van goede wijn. Helaas voor hem was de inhoud van zijn laatste beker van mindere kwaliteit.

Eigenlijk verloopt het socratisch gesprek tegenwoordig niet anders dan in het Athene van Socrates. Onder leiding van Paul Troost voeren de deelnemers bij de Colognes een dialoog waarbij de eigen ervaring vooropstaat. Ze brengen hun eigen opvattingen onder woorden en onderzoeken vragenderwijs en met argumenten de vraag wat ze onder het echte leven verstaan. Het socratisch gesprek is een gezamenlijk zelfonderzoek dat uiteindelijk de principes, gewoonten en vooronderstellingen moet blootleggen waarop ons gedrag is gebaseerd.

meer columns ...

volgende