Wat is wijsheid?

Een gedurfde vraag waarover mensen al eeuwen, meestal tevergeefs, nadenken. Maar dat is geen reden om op woensdag 7 mei om 19:30 uur bij Wijnhoeve de Colognes in Groesbeek nog eens goed bij die vraag stil te staan.

Kennelijk hebben we wel ergens een vermoeden wat wijsheid is, in elk geval wanneer er absoluut geen sprake van wijsheid is, want wat denkt u van de uitdrukking ‘als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan’? Zover laten we het in onze dialoog hopelijk niet komen, want hoewel De Colognes die avond een mooi glas van eigen bodem schenkt, gaan de deelnemers aan het gesprek onderzoeken wat het begrip voor ze betekent.

We doen dat volgens de methode die de Griekse filosoof Socrates (470-399 v. Chr.) 2500 jaar geleden introduceerde. Socrates was ervan overtuigd dat in ieder mens wijsheid schuilt, maar dat die wijsheid ‘geboren’ moet worden. Zoals Socrates’ moeder als vroedvrouw baby’s ter wereld hielp, zo ging hij op straat met voorbijgangers in gesprek om de wijsheid eruit te trekken. Hij deed dat vooral door vragen te stellen. Dikwijls tot ergernis van zijn gesprekspartners bleef hij doorvragen en redetwisten om de vermeende wijsheid van iemand te ontkrachten en het ware inzicht boven tafel te krijgen. Dit leverde hem een grote schare bewonderaars op, maar zijn vijanden kregen het voor elkaar om de lastige horzel via een politiek proces definitief het zwijgen op te leggen. De gifbeker was zijn lot. Bij Wijnhoeve de Colognes laten we het zover niet komen en schenken bij het gesprek letterlijk en figuurlijk klare wijn.

meer columns ...

volgende